11. maaliskuuta 2017

Pienen budjetin saunaremontti, 1. remonttipäivitys

Näin lauantain, eli yleisen saunapäivän kunniaksi, ajattelin kertoa teille meidän pienen budjetin saunaremontista. Voisin kuitenkin pohjustaa tätä ensimmäistä remonttipäivitystä kertomalla vähän taustoja. Mun ja Maken asunnonvaihtoa ja muuttamista voisi sanoa harrastukseksi. Ollaan siis muutettu USEITA kertoja, mutta nyt se loppuu. Tai ei tää varmasti tähän lopu, mutta rahoittuu (ainakin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi, heh..). Me nimittäin ostettiin viime joulukuussa ensimmäinen oma asunto. Muutaman kuukauden ajan katseltiin aktiivisesti asuntoja ja käytiin useissa näytöissä. Toiveissa oli rivitalokolmio tai -neliö, mieluusti Länsi-Tampereelta tai Ylöjärven puolelta. Tämä kyseinen ihana yksilö löytyi Ylöjärven puolelta, tori.fi-ilmoituksen kautta. Asunnon löytymisen jälkeen ei mennyt kovin kauaa, kun olimme jo remonttirumban keskellä. 

Tässä postauksessa tosiaan kerron meidän saunaurakasta. Ideoita, haaveita ja toiveita saunan suhteen oli vaikka kuinka paljon. Ainut asia mitä ei niinkään ollut, oli raha. Myös saunan pieni koko aiheutti hieman muutoksia suunnitelmiin. 


Ennen ja jälkeen

Alkuun pohdimme, että vaihtaisimme koko paneloinnin saunassa, sillä puut olivat halkeilleet ja epäsiistit. Päädyimme kuitenkin siihen, että vain käsittelemme pinnat sekä teemme uudet lauteet. Tai siis Makehan ne teki, en mä nyt ihan niin taitava tollasessa ole. 

1. vaihe oli lauteiden purkaminen ja saunan perusteellinen pesu. Me käytettiin pesuun Tikkurilan Supi Saunapesua. Tuo saunan pesu oli kyllä ärsyttävä vaihe, kun jokainen kolo seinässä ja katossa täytyi hinkata huolella. Ainetta valui myös kättä pitkin kainaloihin saakka, varsinkin kun kurotteli kattoon. Suojahanskat oli kuitenkin pelastus, kuivalle iholle tuo saunapesuaine ei tehnyt hirmuisen hyvää. 

2. vaihe oli kevyt hionta, pihkojen poistaminen sekä hiontapölyn putsaus. Tämän jälkeen lattia suojattiin muovilla. 

3. vaihe olikin jo ensimmäisen kerroksen maalaaminen. Käytimme seiniin Tikkurilan Supi Arctic sarjan Kemi (5124) sävyä. Tuossa maalissa on hieman kimalletta mukana, joka ei näy aivan tasaisessa puupinnassa niin hyvin kuin esim. meidän rosoisessa paneelissa. Seinämaali, jota käytimme, on siis todella tumma, mutta ensimmäinen sutaisu meinasi saada pienen paniikin aikaan. Maali oli aivan sinistä! No tiesihän sen, että kuivuessaan ei näytä aivan samalta, mutta vähän jännitti että katoaako sinisyys tarpeeksi. Katosi se, valmis ja kuiva pinta oli aivan tumman ruskea. Vinkkinä muuten, että kannattaa muistaa välillä sekoitella maalia, jottei kaikki kimalle valu purkin pohjalle. 



Tikkurilan ohjeissa sanotaan, että kannattaa maalata kyseinen maali vaahtomuovisiveltimellä. No, meillä oli yksi sellainen joka mureni jo muutaman vedon jälkeen, sillä puupinnat olivat niin huonossa kunnossa. Jatkoimme maalamista tavallisilla siveltimillä ja oikeastaan se oli helpompaa. 

Sauna maalattiin vielä toiseen kertaan, jotta lopputulos ei olisi niin kuultava.

4. vaiheessa Make teki meille lauteet. Lauteet käsiteltiin Tikkurilan Supi Saunavahalla, valkoisella sävyllä. Lauteet oli helppo käsitellä, kun niissä oli uutta puuta.

5. vaihe olikin se haastavin ja tuskallisin - kiukaan odottelu. Olimme ostaneet saunaan uuden Narvi- merkkisen kiukaan jo ennen remontin aloittamista. Saimme kiukaalle asennuksen nopeasti, mutta ensimmäinen kiuas ei toiminut. Eipä toiminut toinen tilalle tullut kiuaskaan. Vaihdoimme kiukaan lopulta Harvian kiukaaseen, joka toimi moitteitta. Joulusauna meni meiltä ohi kiuashässäkän takia, mutta eikös se niin ole että hyvää kannattaa odottaa? ;D 

Saunasta tuli viihtyisä, meidän kukkarolle ja aikataululle sopivalla tavalla. Itse yritin ennen remonttia lukea kokemuksia ja saada ideoita eri remonttiblogien kautta, toivottavasti tämä tavoittaa saman aiheen kanssa painiskelijat. Mulle saa laittaa myös vaikka sähköpostia tai kommenttia, mikäli jokin asia jäi mietityttämään tai haluat kuulla lisää. 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti